EMB Nederland ontmoetingsdagen Zaterdag 17 mei & zondag 18 mei
|
|
|
Nieuwe duidelijke website over de Wet zorg en dwang
Nieuwe duidelijke website over de Wet zorg en dwang
Heb je vragen over onvrijwillige zorg? Op informatiepuntwzd.nl vind je informatie over de Wet zorg en dwang. De nieuwe website is gemaakt voor mensen die met onvrijwillige zorg te maken krijgen en hun naasten.
Cliëntenorganisaties Alzheimer NL, Ieder(in), KansPlus, LFB, LSR en Per Saldo hebben een website gemaakt met begrijpelijke informatie over de Wet zorg en dwang. In deze wet staat wanneer je onvrijwillige zorg mag krijgen en wat jouw rechten zijn als je onvrijwillige zorg krijgt. De website is speciaal gemaakt voor cliënten en naasten, toegankelijk en in begrijpelijke taal.
Klik hier en ga naar de nieuwe website informatiepuntwzd.nl.
Vind het antwoord op jouw vraag
Op de website vind je informatie, maar je kunt ook op vraag en antwoord zoeken. Mis je een vraag? Dan kun je dat via de website aan ons doorgeven.
Zoek je contact over jouw situatie? Op de website kun je ook verschillende organisaties vinden waar je persoonlijke vragen kunt stellen, zoals stemgever.nl en de dementielijn.
Weet wat je rechten zijn
Uit onderzoek van de cliëntenorganisaties blijkt dat cliënten en hun vertegenwoordigers onvoldoende weten van de Wzd. Het belangrijkste probleem is dat veel cliënten en hun vertegenwoordigers nog te weinig worden geïnformeerd door hun zorgaanbieder. Als mensen al informatie krijgen, is dat vaak te moeilijk. Mensen zijn daardoor niet goed op de hoogte van hun rechten. Daardoor worden hun rechten in de praktijk onvoldoende beschermd. Met deze nieuwe website willen de cliëntenorganisaties daar verbetering in brengen.
Ken je iemand die te maken heeft met de Wet Zorg en Dwang? Stuur dit bericht dan door.
Je kunt weer een ‘Klein Geluk’ aanvraag indienen!
|
||||
|
Save-the-day: SamenSterkdag 2025 op 31 oktober in Eindhoven
|
|
|
Toekomstagenda vanuit cliëntperspectief: Ons Geluid, luid(t)!
Project Toekomstagenda – Ons Geluid–Luid(t)!
Doorgaans worden beleidsnotities en visiedocumenten over de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking geschreven door ambtenaren, wetenschappers, beleidsmedewerkers en bestuurders. Ervaringsdeskundigen – de mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten – kunnen hier hooguit in meedenken, maar het is niet zeker dat hun input op een gelijkwaardige wijze meegenomen wordt in de uitwerking en ze zijn nooit eigenaar van het eindproduct. Met dit project willen we deze machtsverhoudingen doorbreken.
Binnen dit project wordt er met een brede groep mensen gesproken en wordt aan de hand daarvan vastgesteld waar deze brede groep van mensen met een verstandelijke beperking behoefte aan heeft.
Elke deelnemende organisatie binnen het project staat voor een groep mensen met een beperking. Deze organisaties worden bevraagd op wat zij zien als belangrijke zaken voor het vervolg. De deelnemende organisatie spreekt daarbij uit naam van de groep mensen met een beperking die zij vertegenwoordigen óf er wordt direct gesproken met diegene met een beperking. Alle informatie die tijdens de eerste gesprekken verzameld wordt, wordt geanalyseerd en ter terugkoppeling bij alle deelnemende organisaties ter discussie gelegd.
Tijdens elk eerste gesprek is er ook aandacht voor de vorm van het eindproduct wat we gaan opleveren: hóe gaat die vorm eruitzien, meenemende dat het doel is dat de uitkomst duurzaam meegenomen gaat worden in toekomstig beleidsontwikkeling? En op welke manier ga jij jezelf er vanuit jouw organisatie aan conformeren?
Met als uiteindelijk doel: deze behoefte zó vastleggen en kenbaar maken zodat deze meegenomen gaat worden in toekomstige beleidsontwikkeling. Ons Geluid – Luid(t)!
Binnen dit project communiceren we in de vorm van blogs. Je kunt deze hier lezen:
Wil je graag een update over dit project ontvangen, heb je ideeën over wie wij moeten betrekken, wil je de eerste zijn die een uitnodiging ontvangt voor de online bijeenkomsten van naasten of heb je een vraag/opmerking? Laat het dan weten via e.verhoeven@kansplus.nl.
Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 8 februari 2025
Algemene vergadering KansPlus d.d. 8 februari 2025
Op zaterdag 8 februari organiseert KansPlus de algemene ledenvergadering.
Voor wie
Voor ledengroepbestuurders, leden en (familie)verenigingen die lid zijn van KansPlus.
Datum
Zaterdag 8 februari 2025
Waar
Cultuurhuis Schoneveld (Danszaal)
Zonnehout 36
3991 MX Houten
Programma
10.00 -10.30 uur: inloop
10.30 -12.00 uur: algemene vergadering KansPlus
12.00 uur: lunch
Kosten
Geen
Aanmelden kan via: Aanmelden Algemene Vergadering KansPlus 8 februari 2025
De vergaderstukken kunt u hier inzien
Vakantieweken voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking
Stichting Roos verzorgt sinds 1999 . Ieder jaar biedt Stichting Roos 80 kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 t/m 28 jaar een te gekke vakantieweek.
In 2025 zullen de vakantieweken plaatsvinden tussen 19 juli en 15 augustus. Elke week gaan er 10 deelnemers mee die worden begeleid door een team van 6 of 7 enthousiaste vrijwilligers. De dagen hebben een vaste structuur. ‘s Morgens wordt een gezamenlijke (knutsel)activiteit gedaan. Verder zijn er twee uitstapjes naar het zwembad, een speeltuin of een bowlingbaan. Daarnaast heeft Roos dozen vol speelgoed voor binnen en buiten, spelletjes, verkleedkleren, kleurplaten en boeken. Tot slot wordt er een rondje gehobbeld in een huifkar en sluiten we de week knallend af met een bonte avond! Kortom, een week vol leuke activiteiten!
Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op onze website (https://www.stichting-roos.nl/) of contact met ons opnemen door een mailtje te sturen naar roosvakanties@gmail.com.
Lees hier vast de Informatiebrochure deelnemers 2025 en meld je aan.
Webinar Gezond ouder worden van maandag 16 december 2024
Webinar GOUD
Op 16 december jl. vond het WEBINAR Gezond Ouder worden bij mensen met een verstandelijke beperking plaats. Dit was de laatste Webinar in een serie van 4 in 2024, georganiseerd door KansPlus, 2CU, Sien, EMB Nederland en Dit Koningskind.
Dederieke en Mireille, arts VG en GZ-psycholoog zijn als onderzoekers verbonden aan de Academische werkplaats GOUD. Zij hebben ons meegenomen in de werkwijze van GOUD en verschillende onderzoeken en uitkomsten met ons gedeeld.
Belangrijke onderwerpen die zij hebben toegelicht zijn: het belang van krachttraining, het onderzoek naar slaap en stemmingsproblemen bij de ouder wordende mens met een verstandelijke beperking en de afbouw van antipsychotica. Wat duidelijk werd is dat mensen met een verstandelijke beperking al eerder dan gemiddeld gezondheidsproblemen ontwikkelen, alleen dat we dit nog niet goed hebben door laten vloeien in beleid en richtlijnen. Er zijn bijvoorbeeld heel veel mensen met slaapproblemen, echter wordt dit niet altijd herkend omdat het er niet lijkt te zijn, totdat iemand bijvoorbeeld ’s nachts op pad gaat.
In de fase van onderzoek waar GOUD zich nu bevindt, wordt gericht gebruik gemaakt van de klankbordgroep met ervaringsdeskundigen zodat juist de behoefte en problemen van de mensen zelf aangepakt worden om verder te onderzoeken en te ontwikkelen.
Het onderzoek naar afbouw antipsychotica laat zien dat dit een ingewikkeld proces is wat veel zorgvuldigheid vraagt. Tijdens de bijeenkomst werd ook met de deelnemers stilgestaan bij het tekort aan specialisten, zoals een arts-VG om het onderzoek naar de gezondheid en de problemen die hier spelen bij het ouder worden, goed in beeld te brengen en de juiste behandeling toe te passen. De academische werkplaats heeft hier helaas niet direct een oplossing voor maar nodigt ons allemaal uit om dit geluid te laten horen. Daarnaast is het goed om ook bij de organisatie waar je mogelijk lid van bent, dit geluid te blijven delen en om advies te vragen, hoe je wel toegang krijgt tot passende zorg.
De informatie die zij deelden is grotendeels terug te vinden op de website van hen: www.goudonbeperktgezond.nl.
We danken Dederieke en Mireille hartelijk voor hun mooie inzichten en het onderzoekswerk wat zij verrichten en wensen hun veel succes met de vervolgstappen.
Daarnaast dank aan alle deelnemers en hun inbreng. We kijken terug op goed afsluitend Webinar van 2024. Ook in 2024 zullen we weer verschillende Webinars organiseren. Deze kunt u terugvinden in de nieuwsbrieven en op de socials.
Mede namens EMB Nederland, 2CU, Sien en Dit Koningskind,
Met vriendelijke groet,
Mariska Schutte – van Bruchem
Directeur