Deze maand publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een onderzoeksrapport naar het functioneren van de medezeggenschap middels cliëntenraden (wat ook verwantenraden kunnen zijn of gemengde raden van cliënten en verwanten of bestaande uit twee deelraden) in kleine en middelgrote woonvoorzieningen met tussen de 10 en 50 zorgverleners.
Kik voor de conclusies en aanbevelingen van de aanbieders op deze link: Medezeggenschap cliënten: kleine en middelgrote zorgaanbieders vaak niet op de hoogte van wettelijke regels | Rapport | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (igj.nl)
Een van de aanbevelingen is “zoek een vrijwilliger om de cliëntenraad te ondersteunen”. KansPlus/VraagRaak vindt het jammer dat IGJ dit zonder commentaar publiceert. Het woord vrijwilliger wordt in het betreffende wetsartikel van de Wmcz 2018 niet gebruikt. Alle cliëntenraden, lokaal of centraal, hebben het recht op vakkundige en ook nog eens onafhankelijke ondersteuning. Naast het recht op scholing en/of het in kunnen huren van deskundigheid. Ook hebben zij instemmingsrecht op zowel de selectie als de benoeming van hun ondersteuner. Veel raden, vooral de lokale, hebben hier helaas geen weet van. Een vrijwilliger is weliswaar niet uitgesloten, maar ook die behoren vakkundig te zijn en onafhankelijk. Voor het goed en onafhankelijk functioneren van de raad is dat essentieel. De aanbeveling had o.i. moeten luiden “Zoek een onafhankelijke vakkundige begeleiding/ondersteuning”. De organisatie dient de financiële middelen daarvoor ter beschikking te stellen. KansPlus/VraagRaak heeft binnenkort, samen de andere organisaties van cliëntenraden, een gesprek met IGJ. Om van gedachten te wisselen over dit onderwerp.