Onderstaande tekst is gepubliceerd in PlusPunt 64 van september 2021
Meedoen op de elektronische snelweg nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Dit blijkt uit signalen die binnen komen bij het Kennis- en adviescentrum van KansPlus. Eerder plaatsten we over dit onderwerp het verhaal ‘DigiD een paarse krokodil’. Dit is een vervolg daarop.
Je bent curator of bewindvoerder van een kind, familielid of persoon met een verstandelijke beperking en je wilt een DigiD voor deze persoon aanvragen en gebruiken. Klinkt logisch omdat je dan veel zaken veilig en efficiënt voor deze persoon kunt regelen of inzien.
Denk aan:
- toeslagen regelen
- QR-code aanvragen voor coronavaccinatie
- belastingaangifte doen
- inloggen bij ‘Mijn overheid’ voor lopende zaken
- aangifte bij de politie
- donorregistratie
- zaken regelen met de gemeente
- medische gegevens koppelen
- medisch dossier inzien, afspraken bij ziekenhuizen inzien
- inzicht in gegevens bij talloze andere overheidsorganisaties.
Toch is het regelen van een DigiD voor je naaste met een verstandelijke beperking niet zo gemakkelijk. Zeker niet voor wettelijk vertegenwoordigers van betrokkenen die wilsonbekwaam zijn.
Vanaf 2019 heeft KansPlus, samen met vereniging EMB (vereniging van mensen met een ernstige meervoudige beperking), dit onderwerp continu op de agenda gehouden. Hier veelvuldig met de Rijksoverheid over gecommuniceerd. Omroep MAX heeft er met onze input een uitzending aan gewijd. Helaas allemaal met bitter weinig resultaat. Antwoorden als ‘het heeft onze voortdurende aandacht’ en ‘u krijgt binnenkort bericht’, leverden verder niets op.
Vervolgens hebben we besloten om deze kwestie in een breder verband op te pakken. Alleen komen wij tot nu toe niet door de ambtelijke barricades. Wel krijgen we steeds te horen dat men begrip heeft voor onze standpunten. Dat het toch niet zo moeilijk moet zijn dit te regelen. Maar dan verzandt het.
Netwerk Digitale Inclusie
Samen met Sien en EMB Nederland, heeft KansPlus zich eind vorig jaar aangesloten bij het nieuw gestarte gebruikersnetwerk Digitale Inclusie. Er is een lijst van 10 speerpunten waar het gebruikersnetwerk Digitale Inclusie zich op gaat concentreren. Prominent op deze lijst staat het gebruik van het DigiD door wettelijk vertegenwoordigers die niet gemachtigd kunnen worden wegens wilsonbekwaamheid van de betrokkene. Eind mei 2021 is door KansPlus, SIEN, EMB Nederland en Ieder(in) een lobby strategie over dit thema afgesproken.
Op dit moment wordt hard gewerkt om er achter te komen waar in ambtelijk en bestuurlijk Nederland het beslisvermogen zit over dit onderwerp.
Meer informatie
- Houd de website van KansPlus in de gaten voor verdere ontwikkelingen over het netwerk Digitale Inclusie.
- Kennis- en adviescentrum KansPlus-VraagRaak, 030 236 37 50, advies@kansplus.nl