Tijdens de coronaperiode hebben cliënten, naasten en begeleiders veel ervaring opgedaan met sociaal contact via digitale middelen. Die ervaringen waren positief én negatief. Neem beeldbellen. Sommige mensen vinden het fijn, anderen kunnen er niets mee. Samen ontdekten ze wat er nodig is voor goed digitaal sociaal contact.
Het onderzoeksproject Digitaal op Bezoek is een samenwerking tussen KansPlus en vier Academische Werkplaatsen (AW): AW Viveon | AW Bartimeus – VU | AW Leven met een Verstandelijke Beperking | AW EMB. Ook VGN, Vilans en Universiteit Twente zijn betrokken bij het project. Het project is onderdeel van het COVID-programma van ZonMw.
Er zijn verschillende hulpmiddelen om digitaal contact met mensen met beperkingen zinvol te maken, ook als er geen Corona is. Ook zijn er goede voorbeelden. Je leert voor wie ‘digitaal op bezoek gaan’ haalbaar en aantrekkelijk is. En hoe woonzorglocaties dit ‘digitale bezoek’ kunnen ondersteunen.
Het onderzoek is afgerond en de eindproducten zijn beschikbaar.
- Handreiking (pdf). Doelgroep: managers & beleidsmakers, begeleiders en cliëntenraden.
- Website: www.digitaalopbezoek.nl . Doelgroep: bewoners, naasten, begeleiders, managers & beleidsmakers. Elke doelgroep heeft eigen subwebsite.
- Animatievideo’s. Deze staan ook op de website en in de handreiking. Ze kunnen ook op sociale media gedeeld worden. Doelgroep: bewoners, naasten, begeleiders, managers & beleidsmakers.
- Factsheet. Samenvatting van het project en de belangrijkste bevindingen. Doelgroep: managers & beleidsmaker, begeleiders, cliëntenraden, wetenschappers, geïnteresseerden.
On-line bijeenkomst
Op 20 januari 2022 (16.00-17.00 uur) organiseren de onderzoekers een online bijeenkomst om de eindproducten en aanbevelingen te delen. De online bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor managers, beleidsmakers en andere betrokkenen bij beleid, bijvoorbeeld cliëntenraden. Maar ook naasten, begeleiders en andere geïnteresseerden zijn welkom. Kijk op Online bijeenkomst Digitaal op Bezoek – Uitnodiging + Programma voor meer informatie.
Alle informatie over het project en de eindproducten zijn ook te vinden op het Kennisplein gehandicaptensector via deze link.