Digitale dementiekamer

Wat zijn de signalen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking? Wat kun je doen bij een vermoeden van dementie? Hoe kun je samen bespreken wat de diagnose betekent en hoe je ondersteuning biedt? Wat is de emotionele impact van dementie en een verstandelijke beperking op naasten? Wat hebben familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners nodig om hiermee om te gaan?

We bespreken dat met naasten en professionele hulpverleners bij Dementietafels. Inmiddels is er ook de digitale Dementiekamer om elkaar online te ontmoeten, ervaringen en kennis te delen over diverse onderwerpen.

Op dit moment zijn de volgende digitale Dementiekamers beschikbaar:

  • ‘Samen beslissen, samen doen’ met Marian Maaskant. Zij plaatste als deskundige een verhaal over dit onderwerp in de digitale Dementiekamer: een casus over Chrit én enkele vragen. De vragen kunt u gebruiken om uw verhalen en adviezen te delen in de digitale Dementiekamer zelf. Op een moment waarop het u uitkomt.
  • ‘Zinvol de dag door’ met Erwin Schenzel. Hij werkt sinds 1983 in de zorg. Vooral met ouderen met een verstandelijke beperking. Erwin vindt het belangrijk dat ouderen een zinvolle dag-invulling hebben, het liefst op een belevingsgerichte manier. Wilt u eigen verhalen delen over dit onderwerp? Of vragen stellen aan Erwin of aan elkaar?
    Meld u dan aan voor deze Dementiekamer.
  • ‘Verhuizen, een ingrijpend proces’ met Marja Oud. Zij is werkzaam als consulent ouderen in een zorgorganisatie in de Kop van Noord-Holland. Haar specialisatie is de mens met het syndroom van Down en dementie. Wilt u eigen verhalen delen over dit onderwerp? Of vragen stellen aan Marja of aan elkaar?
    Meld u dan aan voor deze Dementiekamer.
  • ‘Down en Dementie’ met de familie Nanninga. Het hebben van een naaste met ontwikkelende symptomen van de ziekte van Alzheimer, bovenop het syndroom van Down, kan tot een emotionele achtbaan leiden. De familie Nanninga is een familie die deze achtbaan doormaakt. Zij vertellen hun verhaal in de documentaire Down en Dementie – de Diagnose Alzheimer. Dit verhaal wordt ondersteund door de verhalen van zorgverleners en van de familie van der Wijst.

Een digitale Dementiekamer werkt als volgt:

  • U krijgt vervolgens een uitnodiging met gebruikersgegevens. Hiermee kunt u uzelf aanmelden. Vervolgens kunt u meedoen in de dementiekamer waar u voor bent uitgenodigd.
  • In de dementiekamer kunt u reageren op het verhaal, vragen stellen, eigen ervaringen delen.
  • We zetten de betreffende dementiekamer een aantal weken open.

U kunt in uw in eigen tijd, op een moment waarop het u uitkomt, uw bijdrage leveren. Uiteraard reageren we op de vragen en verhalen die worden geplaatst. Zo maken we met elkaar een ‘kennisdossier’ op het betreffende onderwerp, waar andere naasten en professionals weer iets aan hebben. 

Met regelmaat komen er nieuwe Dementiekamers bij. U kunt alleen meedoen in een Dementiekamer als u daarvoor bent uitgenodigd. U bepaalt dit dus zelf en we houden hiermee rekening met privacy.

https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/dementiekamers_all

De digitale Dementiekamers worden mede opgezet in het kader van het programma ‘(H)erken jij dementie?’. Dit is een programma van verschillende organisaties in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het programma heeft als doel om het signaleren en vaststellen van (mogelijke) dementie bij mensen met verstandelijke beperkingen te verbeteren.

Lees er meer over op het Kennisplein Gehandicaptensector: https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/oudere-clienten/samenwerkingsverband-dementie.
KansPlus werkt mee in enkele deelprojecten van het programma, op het onderdeel ‘toerusten van naasten over dementie bij mensen met verstandelijke beperkingen’. De Dementietafels en digitale Dementiekamer zijn daar uitingen van.