Archief
Noodkreet ouders: ‘Bescherm het recht op goede zorg!’
DEN HAAG- Minister Conny Helder voor Langdurige zorg en sport kreeg vandaag een manifest aangeboden namens ouders en andere verwanten van mensen met een verstandelijke beperking. Hierin pleiten zij voor een betere zorg voor hun naasten. Het manifest is geschreven door zes belangenorganisaties die de handen ineen hebben geslagen. Mensen met een verstandelijke beperking hebben zorg nodig bij alles wat zij doen, hun hele leven lang. Zij kunnen niet altijd zelf hun zorg regelen of zeggen wat zij willen, dat doen dan hun verwanten: ouders, broers en zussen. Belangenorganisaties zien hoe die zorg steeds meer onder druk komt te staan. ‘’We zien bijna dagelijks de schrijnende situaties waarbij de zorg tekortschiet”, vertelt Dickie van de Kaa, directeur van KansPlus, die het manifest namens de zes organisaties overhandigde. ‘’Het leveren van complexe zorg aan mensen met een hoger zorgprofiel is niet meer kostendekkend voor zorgaanbieders. Met het gevaar dat ze stoppen…
SamenSterkdag 2023 in Zwolle
Op vrijdag 3 november ben je van harte welkom in Zwolle. De SamenSterkdag vindt daar namelijk plaats bij de Nieuwe Buitensociëteit. Deze locatie ligt naast het NS Station Zwolle. Met de trein komen is dus extra makkelijk dit jaar! Wat staat er op het programma? Er staan weer interessante onderwerpen op het programma. Je kunt bijvoorbeeld sessies gaan volgen over technologie in de zorg, inclusief onderwijs, gezond ouder worden of personeelstekort en de cliëntenraad. Maar er zal nog veel meer te doen zijn op de SamenSterkdag. Deze zomer wordt er hard gewerkt om een mooie dag in elkaar te zetten. Mis het niet! Wanneer kan ik me aanmelden? Aanmelden kan nu nog niet. Eind augustus verspreiden we het programmaboekje voor het congres. Dan kan iedereen eerst rustig sessies uitkiezen. Enkele weken daarna zetten wij de inschrijving open. Houd de mails van LSR, LFB, Ieder(in) en KansPlus in…
Doe mee aan het onderzoek over kwaliteit langdurige zorg
Ieder(in) onderzoekt hoe mensen met een beperking en hun naasten de kwaliteit van de zorg en ondersteuning op dit moment ervaren. En wat dat betekent voor de kwaliteit van hun leven. Heb jij een beperking en ontvang je zorg en ondersteuning uit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Of ben je een ouder, familielid of andere naaste? Deel dan je ervaringen met ons en vul de vragenlijst in. Meer informatie en de vragenlijst vindt je hier.
KansPlus themabijeenkomst en algemene vergadering 24 juni 2023
Op zaterdag 24 juni organiseert KansPlus een bijeenkomst over de Wet zorg en dwang en het werk van de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (CVP-Wzd). Deze bijeenkomst wordt gevolgd door de algemene vergadering. De Wet zorg en dwang regelt sinds 2020 de rechten van mensen met een verstandelijke beperking die onvrijwillige zorg krijgen. Onvrijwillige zorg is zorg die wordt geboden waar iemand het niet mee eens is. De Wzd geldt niet alleen in zorginstellingen, maar bijvoorbeeld ook in de thuissituatie, logeeropvang en in kleinschalige woonvormen. Iedereen die te maken kan krijgen met de Wet zorg en dwang heeft recht op een cliëntenvertrouwenspersoon Wzd (CVP-Wzd). De cliëntenvertrouwenspersoon is er ook voor de vertegenwoordiger. Er is een Cliëntenvertrouwenspersoon Wzd die informatie zal geven over de Wet zorg en dwang en over het werk van de CVP-Wzd. Ook gaan we op een actieve en speelse manier aan de slag met het thema Wet zorg en dwang. Voor…
Gezocht: ouders van kinderen onder de 16 met een extra zorgvraag om mee te doen aan onderzoek naar veerkracht en burn-out
Het project Ouders in Evenwicht van Academische Werkplaats Viveon onderzoekt welke factoren veerkracht en burn-out beïnvloeden bij ouders van een kind onder de 16 jaar met extra zorgvraag. En ook: hoe vaak een burn-out bij hen voorkomt. Voor dit project zoeken zij ouders die een vragenlijst in willen vullen. Wil jij hen helpen? Wellicht denk je: Maar ik ben al overbelast en dan moet ik zo’n lange vragenlijst invullen… En toch is het de moeite waard, omdat jouw ervaringen kunnen helpen burn-out bij andere ouders te voorkomen. Bovendien kun je door jaarlijks mee te doen het verloop van je eigen proces zien. Je krijgt daardoor inzichten en je kunt reflecteren. En dat alleen al is goud waard. Direct meedoen? In Kaart: aanmelden ouders (zelf) van kinderen. Voor wie? Het onderzoek wordt uitgevoerd onder een heel brede groep Nederlandse ouders van kinderen onder de 16 jaar met een extra…