Archief
KansPlus jaaroverzicht 2021
Met gepaste trots publiceren wij het jaaroverzicht 2021 van het Landelijk Bureau van KansPlus, belangennetwerk verstandelijk gehandicapten en VraagRaak, steunpunt medezeggenschap en de rapportage van het Kennis- en adviescentrum van KansPlus. Het geeft een beeld van de werkzaamheden van het Landelijk Bureau van KansPlus in 2021. De opdracht die KansPlus zichzelf stelt is het bevorderen van een goede kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking en het ondersteunen en adviseren van hun naasten. We vertalen dit in drie kerntaken. Belangenbehartiging. Dit doen we zowel landelijk als lokaal in de richting van de politiek, zorgaanbieders en andere beleidsbepalende organen en organisaties. Dienstverlening. Ondersteuning en advisering van individuele leden via het Kennis- en adviescentrum en ondersteuning van cliëntenraden en via VraagRaak, het steunpunt medezeggenschap van KansPlus. Ontmoeting. Recreatieve activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking, ledenvergaderingen en themabijeenkomsten. In het land werken onze ledengroepen samen met de leden aan…
Minister publiceert Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking
Minister Helder van langdurige zorg heeft op 7 juli het programma van de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking gepubliceerd. De Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking is de opvolger van het programma ‘Volwaardig leven’ van het vorige kabinet. De Toekomstagenda loopt tot 2027 en heeft 6 belangrijke thema’s: Complexe zorg: het verbeteren van de kennis over en ondersteuning van doelgroepen met een complexe zorgvraag, zoals mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking en hun naasten. Licht verstandelijke beperking: het verbeteren van de (levenslange) ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking en betere kansen voor talentontwikkeling in dagbesteding en onderwijs. Cliëntondersteuning: het versterken van de reguliere en de gespecialiseerde cliëntondersteuning. De beschikbaarheid, kwaliteit en de vindbaarheid van de cliëntondersteuning moeten beter, vooral als mensen overgaan van de ene zorgwet naar de andere of als ze met…
Wat is jouw ervaring met de Wet zorg en dwang?
Sinds 2020 is de Wet zorg en dwang (Wzd) van kracht. Deze wet regelt het inzetten van onvrijwillige zorg. Wij willen graag weten wat jouw ervaring is met de Wzd en onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg is zorg of ondersteuning waarvoor de cliënt en/of de vertegenwoordiger van de cliënt geen toestemming geeft of verzet toont. Mensen met een verstandelijke beperking, met dementie of een aandoening met soortgelijke symptomen of beperkingen kunnen daarmee te maken krijgen. Onvrijwillige zorg kan zowel in instellingen, thuis, op school, de dagbesteding of in het ziekenhuis. Verschillende cliëntenorganisaties voor de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg zijn samen een project gestart om meer bekendheid te geven aan de Wet zorg en dwang. Ook bewaken we binnen dit project de rechten voor de mensen die met deze wet te maken krijgen. Vragenlijst Wet zorg en dwang Daarom willen wij graag weten wat jouw ervaringen zijn met de Wet zorg en…
Minister Helder: PGB voor wooninitiatieven blijft
Minister Conny Helder laat op 8 juli 2022 weten dat het pgb beschikbaar blijft voor kleinschalige wooninitiatieven. ‘Veel van deze pgb gefinancierde wooninitiatieven zijn een aanvulling op de zorg in natura en versterken juist de bedoeling van pgb: eigen regie over hoe de zorgvraag wordt ingevuld.‘ Eerder stelde ze in een Kamerbrief (op 20 mei 2022): ‘Wooninitiatieven die feitelijk als zorg in natura functioneren moeten niet meer (structureel) via pgb gefinancierd worden’. Op dit voornemen ontving de minister diverse reacties, waaronder van KansPlus samen met vier andere belangenverenigingen (op 23 juni 2022). De minister blijft bij wel haar voornemen om te bezien of initiatieven waarbij er geen (of zeer onvoldoende) sprake is van eigen regie, beter passen bij zorg in natura op basis van gecontracteerde zorg in plaats van financiering middels pgb. De minister kondigt aan samen met Per Saldo, BVKZ en andere betrokken partijen nader te gaan verkennen wat minimale…
AVG wordt arts VG
Er is een nieuwe naam voor arts verstandelijk gehandicapten (AVG): arts VG. Hiermee is de verwarring met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) opgelost en wordt het woord ‘arts’ niet meer dubbel gebruikt. De arts VG biedt aanvullende specialistische zorg aan de zorg die de huisarts biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Huisartsen en kinderartsen kunnen doorverwijzen naar de arts VG. Waarvoor doorverwezen kan worden is hier te lezen. Meer over de arts VG is te lezen op de website de beroepsvereniging van de Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk gehandicapten www.nvavg.nl Een overzicht van AVG-poli’s is te vinden op de website van de VGN. Bron: NVAVG…