Archief
Vragenlijst over beeldvorming bij volwassenen met een verstandelijke beperking en onbegrepen gedrag
Bent u als naaste, wettelijk vertegenwoordiger of cliënt bekend met volwassenen met een verstandelijke beperking en onbegrepen gedrag? Dan willen wij u uw medewerking vragen om een vragenlijst in te vullen over uw betrokkenheid bij beeldvorming en diagnostiek door zorgverleners. In totaal zijn het 13 vragen en het invullen kost ongeveer 10 – 15 minuten. We willen u vragen de vragenlijst in te vullen uiterlijk 1 augustus. De link naar de vragenlijst vindt u hier: https://nl.surveymonkey.com/r/YHSXYMZ Uitleg bij dit verzoek: Wat is beeldvorming en diagnostiek precies? Beeldvorming is dat je iemand goed leert kennen. Dan weet je wie iemand is, waar hij of zij vandaan komt en wat iemand leuk vindt. Diagnostiek is dat je onderzoek doet om een ziekte of aandoening vast te stellen. Om goede zorg te geven moet er beeldvorming en diagnostiek gedaan worden Onderzoek Het Zorginstituut heeft onderzoek gedaan naar…
Landelijke afspraken in de maak over hulpmiddelen bij logeren thuis
De Tweede Kamer vindt dat mensen met een levenslange en levensbrede beperking die verhuizen naar een Wlz-instelling hulpmiddelen thuis zouden moeten kunnen houden voor het geval ze daar gaan logeren. Minister Helder is nu met landelijke partijen bezig om daar afspraken over te maken. Die zullen naar verwachting per 1 oktober a.s. ingaan. Tot die tijd geldt er een praktische overgangsregeling. Meer over die afspraken en de overgangsregeling in dit besluit bericht. Bronnen: Docu-alert en VNG.
Geef ons Digid deel 2
In mei 2022 hebben KansPlus, EMB Nederland, Sien en dit Koningskind via een pamflet aandacht gevraagd voor het feit dat wettelijk vertegenwoordiger wettelijk gezien DigiD van de onder bewind staande niet mogen gebruiken. Zie dit bericht. https://www.kansplus.nl/2022/05/03/geef-ons-digid/ Op 2 mei is er ook een artikel ‘Zonder DigiD lukt zorgen bijna niet!’ in NRC verschenen waarin aandacht voor dit onderwerp wordt gevraagd. Naar aanleiding van dit artikel en het delen van het pamflet heeft de fractie van SGP Kamervragen gesteld. De antwoorden van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Alexandra C. van Huffelen kunt u hier lezen. Zij geeft daarin onder andere het volgende aan: “Voor de groep personen die zelf niet mogen handelen omdat ze (deels) handelingsonbekwaam zijn, zoals het geval kan zijn met mensen met een verstandelijke beperking, geldt dat zij ook niet iemand mogen machtigen. Zij hebben een door de rechter aangestelde wettelijk vertegenwoordiger, zoals een bewindvoerder of…