Archief
Digitaal op bezoek bij mensen met beperkingen
Tijdens de coronaperiode hebben cliënten, naasten en begeleiders veel ervaring opgedaan met sociaal contact via digitale middelen. Die ervaringen waren positief én negatief. Neem beeldbellen. Sommige mensen vinden het fijn, anderen kunnen er niets mee. Samen ontdekten ze wat er nodig is voor goed digitaal sociaal contact. Het onderzoeksproject Digitaal op Bezoek is een samenwerking tussen KansPlus en vier Academische Werkplaatsen (AW): AW Viveon | AW Bartimeus – VU | AW Leven met een Verstandelijke Beperking | AW EMB. Ook VGN, Vilans en Universiteit Twente zijn betrokken bij het project. Het project is onderdeel van het COVID-programma van ZonMw. Er zijn verschillende hulpmiddelen om digitaal contact met mensen met beperkingen zinvol te maken, ook als er geen Corona is. Ook zijn er goede voorbeelden. Je leert voor wie ‘digitaal op bezoek gaan’ haalbaar en aantrekkelijk is. En hoe woonzorglocaties dit ‘digitale bezoek’ kunnen ondersteunen. Het onderzoek is afgerond en de eindproducten…
Congres cliëntenraden gehandicaptenzorg ‘De Kunst van de medezeggenschap’
Omdat er steeds meer coronabesmettingen zijn, is het congres volledig online. Het fysieke programma op Landgoed Zonheuvel in Doorn gaat helaas niet door. Via onderstaande link kun je vrijdag 3 december vanaf 10:00 uur deelnemen aan het congres: https://webinar.livestreamer.nl/lsr/de-kunst-van-de-medezeggenschap Met een programma vol belangrijke onderwerpen voor de cliëntenraad. Zoals de wet, de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz), die dit jaar 25 jaar bestaat! Iedereen kan zich op 3 december verder verdiepen in de Kunst van de Medezeggenschap! Programma Een online programma waarbij deelnemers vanuit huis een programma volgen. Klik hier voor het online programma. 10.00 uur Digitale opening 10.15 uur Opening van het congres 11.00 uur Ochtendprogramma, keuze uit: Zichtbaarheid van de cliëntenraad, workshop voor cliëntenraadsleden en ondersteuners Het kwaliteitskader en de cliëntenraad, beleidssessie voor naasten/vertegenwoordigers in de cliëntenraad en professionals 12.00 uur Lunchpauze 13.00 uur Middagprogramma,…
Congres Volwaardig Leven 29 november volledig digitaal
Op 29 november 2021 organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het congres Volwaardig leven. Gezien de oplopende aantallen coronabesmettingen vindt het congres volledig online plaats. Dagvoorzitter is Wendelien Wouters. Eva Eikhout komt met veel humor vertellen over haar visie op zorg. En natuurlijk staan er veel boeiende bijdragen van organisaties die meedoen aan het programma Volwaardig leven op het programma. Dickie van de Kaa en Dorien Kloosterman van KansPlus houden sessies over de onderwerpen ‘Wat als ik het niet meer kan?’ en ‘De zorg: Waar moet ik zijn?’, speciaal voor naasten. Meld je aan via de rode knop. Een volwaardig leven voor mensen met een beperking. Een leven waarin zij naar eigen kunnen, meedoen in de samenleving. Waarin mensen zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen welke zorg en ondersteuning zij wensen. Waarbij slimme technologische oplossingen ondersteunend zijn. Daar werken we met iedereen…
KansPlus is trots op haar vrijwilligers
De landelijke organisatie KansPlus is trots op de vele vrijwilligers die zich inzetten voor een scala aan activiteiten en voor lokale belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook de inzet van vrijwilligers voor het Kennis- en adviescentrum en de ledenadministratie van de landelijke organisatie wordt zeer gewaardeerd. KansPlus kan niet zonder deze vrijwilligers. Op 6 november ontvingen vrijwilligers van ’t Zeepaardje van de ledengroep KansPlus-Sien Eindhoven-Helmond een Gouden Speld van Verdienste van de landelijke organisatie KansPlus. Vrijwilligers die zich al tientallen jaren inzetten. Dickie van de Kaa, directeur van KansPlus, reikte de spelden uit tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Digitale bijeenkomst over moeilijk verstaanbaar gedrag bij mensen met een verstandelijk beperking en het project WAVE
De afgelopen ruim 2 jaar hebben ‘outsiders’ voor de langdurige zorg binnen het project WAVE nieuwe perspectieven ingevoegd in complexe situaties van mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Outsiders zijn mensen die niet uit de zorg komen, maar wel relevante werk- en levenservaringen hebben. https://www.projectwave.nl/nieuws-en-blogs/. Een aantal thema’s, die naar voren kwamen, willen we graag verdiepen. Denk aan: de magere rol die verwanten soms hebben in het dagelijks leven van hun familielid, het steeds weer opbouwen van relaties met nieuwe zorgmedewerkers, hoe het beeld van een familielid wezenlijk anders kan verschillen van het beeld wat zorgmedewerkers schetsen over hun cliënt, enzovoort. We nodigen u uit om met ons deze thema’s verder te verkennen en te verdiepen. Hoe: Door via een digitale bijeenkomst voor naasten en verwanten van mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag in gesprek te gaan met de hoofdonderzoekers van WAVE.
Vragenlijst over logeren voor jongvolwassenen met een Wlz-indicatie
Logeren kan voor mensen met een beperking een passende vorm van zorg zijn. De indruk bestaat dat maar weinig jongvolwassenen (18 tot 35 jaar) met een verstandelijke beperking van deze mogelijkheid gebruikmaken. KansPlus maakt deel uit van de begeleidingscommissie van een onderzoek hiernaar. Voor dit onderzoek is Bureau HHM (een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau) op zoek naar vertegenwoordigers van jongvolwassenen met een verstandelijke beperking die thuis wonen op basis van een Wlz-indicatie met een modulair pakket thuis (mpt) en/of een persoonsgebonden budget (pgb). Als u iemand vertegenwoordigt die hieraan voldoet vragen we u om de vragenlijst in te vullen over uw ervaring met logeren voor de jongvolwassene. Het kost ongeveer 15 minuten om deze vragenlijst in te vullen. Alle antwoorden verwerken we anoniem, zodat deze niet naar individuen herleidbaar zijn. Als u de vragenlijst voor 21 november 2021 invult kunnen we uw antwoorden meenemen in de rapportage die wij in…