De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht om te controleren of zorgaanbieders terughoudend en zorgvuldig omgaan met verplichte en onvrijwillige zorg. En om te zien of zorgaanbieders zich houden aan de wetten die hierover gaan. Sinds 1 januari 2020 gelden de Wet zorg en dwang (WzD) en de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. (Wvggz). Deze wetten vervangen de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wbpoz), waarvoor overgangsbepalingen golden.
In de rapportage wordt een overzicht gegeven van:
- Klachten over verplichte en onvrijwillige zorg in 2020.
De meeste klachten gingen over het toepassen van dwangmedicatie (44,3%). Ook ging een groot deel van de klachten over het beperken van bewegingsvrijheid (15.1%), over
insluiting (12.4%), opname in accommodatie (8.6%) en beperking in gebruik van communicatiemiddelen (5.8%). - Meldingen over verplichte en onvrijwillige zorg in 2020 en de eerste vier maanden van 2021.
De meeste meldingen gingen over de Wzd, over het niet beschikbaar zijn van een opnameplek. - Crisissituaties in 2020 en de eerste vier maanden van 2021. De inspectie ontvangt afschriften van crisismaatregelen voor patiënten onder de Wvggz en de inbewaringstelling (IBS) van cliënten onder de Wzd.
De volledige rapportage kunt u hier lezen.