Archief
Eindrapportage project lokale belangenbehartiging
KansPlus streeft ernaar om in de lokale belangenbehartiging op regionaal niveau netwerken te ontwikkelen waarin mensen die actief zijn in de belangenbehartiging, zoals bijvoorbeeld in cliëntenraden, familieverbanden, lokale onderwijsaanbieders en medezeggenschapsraden op scholen, elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen te delen en om samen op te trekken in de richting van lokale zorgaanbieders en gemeenten. Als aanvulling op de in 2019 georganiseerde bijeenkomsten zijn in 2020 een zestal bijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met Sien. Dit is mogelijk door een subsidie die is toegekend door ZonMw voor het ontwikkelen van de regionale netwerken. Tijdens de bijeenkomsten gehouden werden bleek dat veel gemeenten nog amper zicht hebben op de behoefte van mensen met een verstandelijke beperking. Zowel de mensen uit de gemeenten als de belangenbehartigers die aanwezig waren, onderstreepten het belang van dit soort bijeenkomsten en het ontwikkelen van regionale netwerken. Centraal agendapunt van deze bijeenkomsten was de uitwerking van…
Ervaringen vergoeding incontinentiemateriaal
Bij verschillende verzekeraars blijken de voorwaarden veranderd. Zo is er bijvoorbeeld ongevraagd voor een andere leverancier van incontinentiemateriaal gekozen. Ook is het aantal luiers per etmaal gemaximeerd of zijn de leveringsvoorwaarden veranderd (voor drie maanden tegelijk bestellen). Kijk dus goed voor welke verzekeraar je kiest, de vergoedingen en ervaringen verschillen nogal! Samen met Sien, EMB Nederland en dit Koningskind gaan we de signalen verzamelen zodat we zorgverzekeraars hierop kunnen aanspreken. Wilt u uw ervaring met ons delen? Stuur een mail naar advies@kansplus.nl.
Initiatiefnota over ouderen met een verstandelijke beperking: reactie belangenverenigingen
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de procedurevergadering van 3 december 2020 gesproken over de Initiatiefnota van Vera Bergkamp (D66) over ouderen met een verstandelijke beperking In deze initiatiefnota wordt aandacht gevraagd voor de groep ouderen met een verstandelijke beperking en de unieke ondersteuningsbehoeften die zij hebben, om daarmee een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zorg en ondersteuning aan deze mensen. De focus ligt hierbij op ouderen met een beperking die zorg ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg. De gemiddelde leeftijd van verstandelijk beperkte cliënten die zorg in een instelling krijgen is in de afgelopen 4 jaar gestegen van 43 naar 46 jaar. Het aantal cliënten dat ouder is dan 50 is gestegen met 4%. Dit illustreert dat de groep ouderen met een beperking groter wordt. De initiatiefnemer vraagt aandacht voor (de kennis over) de specifieke zorgvraag en behoefte van deze doelgroep.