2020

Digitaal congres (H)erken jij dementie? op 18 maart 2021

Inschrijven voor het congres is niet meer mogelijk. We hebben het maximaal aantal deelnemers bereikt. Samen praten over dementie bij mensen een verstandelijke beperking. Het is zo belangrijk om erkenning en herkenning bij elkaar te vinden. Maar we kunnen ook nog zoveel van elkaar leren. Door corona is het niet mogelijk om elkaar live te ontmoeten. We vinden het wel heel belangrijk om samen te praten over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Om erkenning en herkenning bij elkaar te vinden. En om van elkaar te leren. Daarom organiseert KansPlus op 18 maart 2021 een digitaal congres voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking. Online betekent dat u comfortabel vanuit uw eigen huis mee doet aan dit congres. Het scheelt u bovendien reistijd. U hoeft er ook niet technisch voor te zijn. Alleen in het bezit van een computer of laptop, met beeld en geluid. Dit is een…

Lees meer

Digitale bijeenkomsten KansPlus en ClientondersteuningPLUS over zorg en ondersteuning in januari en februari

Vindt u die zorgwetten ook zo ingewikkeld? Wanneer kun je gebruik maken van de Wlz en wanneer niet? Hoe werkt een PGB? Kan ik als familielid voor mijn kind zorgen, als ik minder ga werken? Ik wil een ouderinitiatief opstarten; Hoe zit dat met PGB? Hoe zit het met de Jeugdwet? En de Wmo? En woningaanpassingen? Eigen bijdrage? Welke regels gelden er? Kan de gemeente of zorgkantoor een PGB weigeren? En als mijn kind 18 jaar wordt, wat dan? Allemaal vragen waar u wellicht graag een antwoord op wilt hebben. Goede informatie is belangrijk Voor u als ouder* is het dikwijls niet eenvoudig om de juiste zorg en ondersteuning aan te vragen en te krijgen. Het gevoel om van het kastje naar de muur te worden gestuurd, herkent bijna iedereen. Toch zijn er vaak meer mogelijkheden dan u denkt. Het doel van deze bijeenkomst is dat u beter…

Lees meer

Brief aan Kamer: Maak vaart met het verbeteren van digitale toegankelijkheid

De toegankelijkheid van digitale inlogmiddelen van de overheid laat sterk te wensen over. Dit geldt ook voor websites en apps. Mensen met een beperking kunnen daardoor niet zelfstandig gebruik maken van de dienstverlening van de overheid. In een brief aan de Tweede Kamer doet Ieder(in) samen met 10 andere belangenorganisaties, waaronder KansPlus, de oproep om vaart te maken met het verbeteren van de digitale toegankelijkheid. Op 10 december staat het Algemeen Overleg Digitalisering op de agenda van de Vaste Commissie van het ministerie voor Binnenlandse Zaken. Twee onderwerpen op de agenda zijn van groot belang voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperking en ouderen: Voortgang rond de aanpak Digitale Toegang Verbeteren Dienstverlening burgers (van website en apps). KansPlus vraagt vooral aandacht voor een goede regeling voor het machtigen voor wettelijk vertegenwoordigers. We hebben dit onderwerp al verschillende keren aan de orde gesteld. Het machtigen van een wettelijk vertegenwoordiger…

Lees meer

Congres Cliëntenraden Gehandicaptenzorg groot succes

Zo’n 400 mensen keken vrijdag 4 december naar het congres ‘Kom in beweging!’ voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg. Het was een bijzondere dag, want het congres was deze keer online. In de studio was maar een handje vol bezoekers aanwezig. Dagvoorzitter Gijs Wanders nam de kijkers mee door het programma. De dag begon met een gezamenlijke start. Die ging over de nieuwe wet voor cliëntenraden, de Wmcz 2018. Ook was er veel ruimte op de dag voor muziek en sport. De boodschap was: kom in beweging met de nieuwe wet. Maar ook letterlijk kom in beweging. Bewegen is gezond, zeker in deze tijd! Programma Na de gezamenlijke start volgden twee rondes met workshops en programma’s. Bezoekers konden kiezen om dieper in te gaan op een onderwerp uit de Wmcz 2018. Dat ging bijvoorbeeld over Contact met de achterban, Lokale medezeggenschap en Inspraak, Ongevraagd advies geven en Toezicht en medezeggenschap.

Lees meer

19 november is de Nationale Plasdag

Vandaag is de Nationale Plasdag. Deze dag is een initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN), waarin zij samenwerken met de Maag Lever Darmstichting  (MLDS). De MLDS is initiatiefnemer van de Toiletalliantie waarin ook KansPlus sinds 2018 georganiseerd is. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie voor voldoende openbare toiletten in Nederland zorgen. Dat wil zeggen: om de 500 meter een toilet in (winkel)centra, drukke voetgangers- en recreatiegebieden en in parken. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is het belangrijk dat er voldoende, toegankelijke openbare toiletten zijn. Vandaag is ook het Toiletsymposium, waaraan de organisaties van de Toiletalliantie zullen deelnemen. Van alle Nederlandse gemeenten heeft slechts één op de zes een volgens hen toereikend beleid op het gebied van toiletten. Nog eens één op de zes heeft wel beleid, maar dat moet worden verbeterd of uitgebreid. Bijna tweederde van de gemeenten heeft dus geen toiletbeleid. Bijna de…

Lees meer

Digitale bijeenkomsten KansPlus en ClientondersteuningPLUS over zorg en ondersteuning

Vindt u die zorgwetten ook zo ingewikkeld? Wanneer kun je gebruik maken van de Wlz en wanneer niet? Hoe werkt een PGB? Kan ik als familielid voor mijn kind zorgen, als ik minder ga werken? Ik wil een ouderinitiatief opstarten; Hoe zit dat met PGB? Hoe zit het met de Jeugdwet? En de Wmo? En woningaanpassingen? Eigen bijdrage? Welke regels gelden er? Kan de gemeente of zorgkantoor een PGB weigeren? En als mijn kind 18 jaar wordt, wat dan? Allemaal vragen waar u wellicht graag een antwoord op wil hebben. Goede informatie is belangrijk Voor u als ouder* is het dikwijls niet eenvoudig om de juiste zorg en ondersteuning aan te vragen en te krijgen. Het gevoel om van het kastje naar de muur te worden gestuurd, herkent bijna iedereen. Toch zijn er vaak meer mogelijkheden dan u denkt.  (*Met ouder wordt ook verzorger en familie bedoeld.) Het…

Lees meer

Inschrijving congres cliëntenraden gehandicaptenzorg 4 december

INSCHRIJVEN IS NIET MEER MOGELIJK NA 21 NOVEMBER. Op vrijdag 4 december is er weer een landelijke dag voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg. Het wordt een bijzondere dag! Het congres is namelijk een live uitzending die je vanuit huis kunt bekijken. Bijna alsof je een TV-programma kijkt. Kijk je mee? Thema De dag staat in het teken van de nieuwe wet voor cliëntenraden. Dat is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Een vraag over de nieuwe wet? Heeft jullie cliëntenraad een vraag over de nieuwe wet? En willen jullie die tijdens de uitzending stellen via videobellen? Of zelfs via een Vlog? Laat het uiterlijk 19 november weten aan Emiel Dekker van het LSR via e.dekker@hetlsr.nl. Dan komt jullie vraag mogelijk aan bod tijdens de uitzending! Dagvoorzitter Gijs Wanders, bekend als journalist, schrijver en presentator van diverse programma’s, waaronder het NOS-journaal. Voor Wie? Het congres is voor centrale cliëntenraden,…

Lees meer

Ieder(in) is gestart met informatiepunt Wajong

Op 1 januari wordt de vereenvoudiging van de Wajong doorgevoerd. Het is daarom vanaf 30 november niet meer mogelijk om een overstap te maken van de oude Wajong (van voor 2010) naar de Wajong 2010-2015. Overstappen kan voor werkenden financieel zeer voordelig uitpakken. Het kan leiden tot een aanvulling op je loon uit de Wajong tot het wettelijk minimumloon per maand en dit is vaak (flink) meer dan wat je krijgt als je in deeltijd werkt met de oude Wajong. Als je werkt met een aanvulling van de oude Wajong (voor 2010) en een maatmanwissel hebt, dan is het waarschijnlijk niet lonend om over te stappen. Ook is overstappen niet lonend als je niet werkt of als je wel werkt maar minder verdient dan 20% van het wettelijk minimumloon. Het UWV geeft aan dat je voor 30 november een aanvraag voor de overstap moet indienen. Om mensen goed te informeren…

Lees meer

KansPlus tekent convenant medisch generalistische zorg voor mensen met een beperking

Medisch generalistische zorg (MGZ) gaat over de zorg die door huisartsen en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG) geboden wordt aan mensen. In het convenant ‘Randvoorwaarden en facilitering medisch generalistische zorg voor mensen met een beperking’ slaan partijen de handen ineen om de medische zorg voor mensen met een beperking te waarborgen. KansPlus is een van de partijen die het convenant ondertekent. Door diverse factoren kan goede medische zorg nu niet altijd goed geleverd worden. Denk daarbij aan deskundigheid, werkdruk, arbeidsmarktproblematiek, complexe vragen. Door ondertekening van dit convenant en de daaruit voortvloeiende acties draagt KansPlus bij  aan het verbeteren van de kwaliteit en de toegankelijkheid van medische zorg. Dit in samenwerking met Ineen, LHV, VGN, NVAVG, ZN, V&VN en Ieder(in). Belangrijk is dat mensen met een verstandelijke beperking bij een bezoek aan de huisarts voldoende ondersteuning en begeleiding krijgen. KansPlus zal zich hier samen met VGN voor inzetten. Ook zal KansPlus zich…

Lees meer

Nieuwe bestuursleden landelijk bestuur KansPlus

In de algemene vergadering van zaterdag 24 oktober zijn drie nieuwe bestuursleden benoemd. Harold de Graaf als voorzitter en Lola Leenes en Lian Roovers als lid van het bestuur. In de vergadering heeft Pouwel van Siepkamp afscheid genomen als voorzitter. Harold de Graaf volgt Pouwel van de Siepkamp op die zich na zijn voorzitterschap als actief lid van de vereniging blijft inzetten. Ook Miriam Zegger heeft afscheid genomen als bestuurslid. De huidige tijd geeft helaas geen ruimte om elkaar persoonlijk te ontmoeten. De nieuwe bestuurders hopen dat er in de nabije toekomst een mogelijkheid komt. Daarom dit bericht waarin zij zich graag aan u voorstellen. Harold de Graaf Helpen van mensen, daar word ik warm van. Ik ben er daarom trots op dat ik vanaf nu als voorzitter van KansPlus mag opkomen voor de belangen van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Het is eervol om in deze…

Lees meer